Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024

Μαμά για Σπίτι: ένα ιστολόγιο που αξίζει να γνωρίσουμε!

 Μια πρόσκληση για επίσκεψη και περιήγηση εδώ παρακαλώ:

https://mamagiaspiti.gr/

 


"Είμαι η Κατερίνα, μαμά, σύζυγος, δικηγόρος, συγγραφέας, crafter και πολλά πολλά ακόμα! Εδώ μοιράζομαι τις σκέψεις μου, την καθημερινότητά μου, τους προβληματισμούς μου, χειροτεχνίες και συνταγές. Τελικά μοιράζομαι τον εαυτό μου! Καλώς ήρθατε!" more

*****

"Αν αναρωτιέσαι ποια είναι στ' αλήθεια η Μαμά για σπίτι, γιατί άρχισε να γράφει στο ιστολόγιο, πότε ξεκίνησε, τι είναι αυτό που της δίνει έμπνευση, πώς γράφτηκε το βιβλίο της και πολλά ακόμα, τότε δες αυτό το βίντεο. Θα γνωρίσεις την Κατερίνα με τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς και τις αμφιβολίες της για όλο αυτό το εγχείρημα. Η αγαπημένη Σοφία Χατζή και η ζεστή οικογένεια των εκδόσεων Θύρα με φιλοξένησαν στην εκπομπή Αποτυπώματα και κάναμε μια ειλικρινή και ζεστή συζήτηση για αυτήν εδώ την γωνίτσα και για πολλά ακόμα!"

ΜΑΜΑ ΓΙΑ ΣΠΙΤΙ Κατερίνα Δ.Χ. (YouTube)

 



Τρίτη 25 Ιουνίου 2024

ΝΑΡΝΙΑ - ΟΙ ΚΥΡΑΔΕΣ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ (ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ)

Περιπέτεια στη Νάρνια: Οι Κυράδες της Θάλασσας (Ή: Το Βυθισμένο Κιούπι).
 

Εικ. από εδώ
 

Κεφάλαιο 1. Το Διάφανο Αγόρι

Κεφάλαιο 2. Ο χορός των Κοριτσιών των Δέντρων

Κεφάλαιο 3. Η Μεγάλη Συνάντηση των Τριών Λαών

Κεφάλαιο 4. Το Κοραλλένιο Παλάτι

Κεφάλαιο 5. Επίθεση!

Κεφάλαιο 6. Λαμπαδία

Κεφάλαιο 7. Δυο μονοπάτια

Κεφάλαιο 8. Η Μάγισσα και ο Οδηγός 

Κεφάλαιο 9. Αποκαλύψεις

Κεφάλαιο 10. Οι συνωμότες

Κεφάλαιο 11 (τελευταίο). "Πίσω ξανά"


Εικ. από εδώ
 

Η σύλληψη του τράπερ Trannos και η ΝΙΚΗ

 

Θ.Ρ.

ΝΕΚΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Αρκετή έκταση πήρε στις δημοσιογραφικές εκπομπές αυτών των ημερών η τρίτη σύλληψη για οπλοκατοχή του τραγουδιστή της τραπ μουσικής «Τρανού» (Trannos), τα ξημερώματα της Παρασκευής 21 Ιουνίου. Ο ίδιος είχε συλληφθεί για τον ίδιο λόγο άλλες δύο φορές το 2022, του είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης 10 μηνών με αναστολή, είχε γίνει είδηση αρχές Ιουνίου 2024 επειδή έτρεχε με το αυτοκίνητό του με 220 χλμ την ώρα κ.λ.π. Φυσικά, για την παρούσα σύλληψη αφέθηκε ελεύθερος. Υποθέτω ότι θα σχηματιστεί δικογραφία και ο ίδιος θα συνεχίσει τη «λαμπρή» και «καλλιτεχνική» καριέρα του.

 

Στην τηλεόραση, δημοσιογράφοι και αναλυτές επισήμαναν τι εστί «τραπ μουσική»: ένα μουσικό είδος που εξυμνεί το εμπόριο ναρκωτικών, το εύκολο χρήμα, την πολυτελή ζωή, τη χρήση της γυναίκας ως σεξουαλικού αντικειμένου.

Σχετικά θα παραπέμψω στο παλαιότερο, εκτενές άρθρο του Κ. Κοτσώνη «Βασίλισσα» ή «πόρνη»: οι γυναίκες στην trap μουσική. Θα παραθέσω επίσης και μια παράγραφο από το σχόλιο της κ. Ειρήνης Πετράκη (του 2021) στο Facebook με τίτλο «Περί σεξισμού και μισογυνισμού» (Irene Petrakaki / Facebook): «Εκατομμύρια views στο you tube σε όλα τα παραπάνω βίντεο από οργισμένους μπόμπιρες που χτυπιούνται αντιγράφοντας το ύφος και την κινησιολογία των ειδώλων και μετά παραδίδονται στον διαδικτυακό κόσμο του Pornhub για να εντρυφήσουν στον απόλυτο εξευτελισμό της γυναικείας υπόστασης. Μια απειλητική φράση που ακούμε συχνά να εκτοξεύεται από 13-14χρονους προς συνομήλικές τους είναι “σκάσε μωρή σαύρα, παλιοπατσαβούρα, μη σου χώσω καμία!”. Υπάρχουν κι άλλες, χειρότερες, που ντρέπομαι να γράψω. Παλιά τις άκουγες μόνο από νταβατζήδες. Τώρα, τις ακούς και στα διαλείμματα του σχολείου».

 

Αυτό που δεν ακούσαμε στις πρόσφατες δημοσιογραφικές αναλύσεις είναι ότι το Νοέμβριο του 2023 ο πρόεδρος της ΝΙΚΗΣ Δημήτρης Νατσιός είχε θέσει αναλυτικά το πρόβλημα των επιρροών της μουσικής τραπ στη νέα γενιά (εφήβων και παιδιών) μέσα στην ελληνική Βουλή (βλ. το ρεπορτάζ του Sportime «Δημήτρης Νατσιός: Ο μόνος που μίλησε για την επίδραση της τραπ στη νεολαία, ενώ όλα τα ΜΜΕ προβάλλουν τα trash “νταηλίκια”του Light»). Μάλιστα δύο μέρες αργότερα ένας άλλος τράπερ συνελήφθη για κατοχή ναρκωτικών!

 

Η παρέμβαση περί τραπ έγινε στα πλαίσια ερώτησης που κατέθεσε ο Δ. Νατσιός προς το υπουργείο Παιδείας για το ολοένα και σοβαρότερο πρόβλημα του εθισμού της νεολαίας στην κατάχρηση του Διαδικτύου και των σύγχρονων καταναλωτικών συσκευών όπως τα «έξυπνα τηλέφωνα». Ο ίδιος έχει τοποθετηθεί για το θέμα και με αρθρογραφία του. Έχει θέσει επιτακτικά το ερώτημα «Γιατί αγρίεψαν τα παιδιά μας;» και έχει απευθύνει κραυγή αγωνίας γράφοντας «Γονείς, ξυπνήστε! Μαγαρίζουν τα παιδιά σας!».

 

Ήταν λίγο μετά την εποχή που τα συστημικά ΜΜΕ, τα μόνιμα φερέφωνα («παπαγαλάκια» λέμε σήμερα) του συστήματος, κορόιδευαν τον Νατσιό, επειδή είπε ότι τα παιδιά μας έχουν ανάγκη μια «Παιδεία αγνότητας και αθωότητας». Και κατόπιν αυτά τα ίδια ΜΜΕ έχυναν – και χύνουν μέχρι σήμερα – κροκοδείλια δάκρυα για την εγκληματικότητα των ανηλίκων, την ενδοσχολική βία, την έμφυλη βία και όλα τα συναφή. 

 

Τότε συντάκτρια της ιστοσελίδας Antimedia δημοσίευσε άρθρο με τίτλο «Tι σχέση έχει ο Νατσιός με τον εγγονό του Ρόμπερτ ντε Νίρο που πέθανε από λευκή σκόνη;», όπου διερωτάται:

«Τι λες, βρε Νατσιέ, κι εσύ; Να χαλάσεις την εκπαίδευση; Τόσων ετών διαφθορά; Έξαλλοι οι δημοσιογράφου του πάνελ, έξαλλο και το τουίτερ που απομόνωσε τη φράση, έξαλλα κι όλα τα συστημικά πολιτικώς ορθά ΜΜΕ!

Βρε συ Νατσιέ, δεν σε ψήφισα, αλλά βλέπω τι ζημιά πας να κάνεις, αν όντως μείνεις στις ιδεολογίες σου. Να στηρίξεις την οικογένεια; Και πώς θα πηγαίνουν τα παιδιά μετά on the Wild Side; Πώς θα γκαστρώνονται από μικρά και μετά θα ζητούν δικαίωμα στις αμβλώσεις αν έχουν αρχές; Πώς θα πρέπει να κάνουν “το εμβόλιο της μήτρας” στην εφηβεία, ακόμα και τα αγόρια, αν δεν έχουν σκοπό να ξεπεταχτούν από μικρά; Χαλάς την σούπα στις φαρμακευτικές. (…) Όχι βρε. Θέλουμε νεολαία μονδέρνα. Με ένα κινητό ανά χείρας, τα βυζιά έξω και καυτά σορτς, να δοκιμάζουν τα πάντα – σκόνες κάθε χρώματος και σεξουαλικές προτιμήσεις – να κάνουν όσες αμβλώσεις θένε, και προ πάντων, όλα τα εμβόλια, ό,τι κυκλοφορεί στην φαρμακευτική πιάτσα!»

 

Αυτά λοιπόν. Ας έχουμε το νου μας κι ας σοβαρευτούμε λίγο, αν θέλουμε να υπάρχει αύριο για τα παιδιά μας. Ας σοβαρευτουμε, τόσο ως γονείς όσο και ως καταναλωτές, αλλά και ως κοινωνικά και πολιτικά πρόσωπα.

Κυριακή 23 Ιουνίου 2024

«Πεντηκοστήν εορτάζομεν!» - Η Κυριακή της Πεντηκοστής («γονυκλισίας»)

 


Όταν δε γονατίζουμε, ούτε μπροστά στο Θεό!... - Κυριακή της Πεντηκοστής («γονυκλισίας»)

Ο ταπεινός επιστήμων και η γονυκλισία σώματος και ψυχής

Η ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗ και η δυνατότητα επικοινωνίας των ανθρώπων

Πεντηκοστή: η έλευση του Θεού μέσα μας!

Πεντηκοστή: πώς ενεργεί η θεία χάρις (Γέροντα Ιωσήφ Βατοπεδινού)

Τι είναι το Άγιο Πνεύμα και πώς Το "λαμβάνουμε"

Γιατί γονατίζουμε τρεις φορές στον Εσπερινό της Πεντηκοστής;

Περιγραφή της εικόνας της Πεντηκοστής

Το Άγιο Πνεύμα και η ενότητα του κόσμου

Γιατί το Αγιο Πνεύμα εμφανίσθηκε με τη μορφή πύρινης γλώσσας (Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς)

Τα βίντεο από Manos Mak

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024

Δυο βιβλία για τις καλοκαιρινές διακοπές των (μικρών) παιδιών μας!

 

Διακοπές διακοπές, με παιχνίδια και χαρές


ΜΟΥΡΙΚΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

Εκδόσεις Σταμούλη

Ένα βιβλίο με χίλιες ιδέες, κεφάτες, δροσάτες, για ώρες ωραίες! Ένα βιβλίο για το βουνό, τη θάλασσα, το χωριό και την πόλη! Το καλοκαίρι πλησιάζει και οι μικροί μας φίλοι θέλουν να παίξουν, γεμάτοι ενέργεια και ενθουσιασμό. Έχοντας όλα αυτά υπόψιν η έμπειρη συγγραφέας παιδικών βιβλίων Κατερίνα Μουρίκη ετοίμασε ένα χορταστικό βιβλίο με 90 σελίδες, γεμάτο παραμύθια, ζωγραφιές, γρίφους και σπαζοκεφαλιές. 

Η Κωνσταντίνα Ζαφείρη με την τρυφερή και παιχνιδιάρικη προσέγγισή της στην εικονογράφηση συμπληρώνει όμορφα την πλούσια αυτή έκιδοση που φέρει την υπογραφή ποιότητας των εκδόσεων Σταμούλη. Το βιβλίο είναι ιδανικό δώρο για παππούδες, γιαγιάδες, νονούς και νονές, αλλά και ένα πολύ χρήσιμο βοήθημα για την απασχόληση των παιδιών και στην τάξη. «Διακοπές, διακοπές», λοιπόν, «με παιχνίδια και χαρές». Ξεκινάμε από τώρα!

 

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΦΥΓΑΜΕ!

Συγγραφέας: Ιωάννα Σκαρλάτου
Εικονογράφος: Πέγκυ Φούρκα
 
Εκδόσεις Έαρ

Οικογένεια Φύγαμε… με 12 βιωματικές εκδρομές σε ξεχωριστούς προορισμούς της Ελλάδας μας!
Οικογένεια Φύγαμε… με παραδοσιακές συνταγές!
Οικογένεια Φύγαμε… με κατασκευές και παιχνίδια για όλους μας!
Οικογένεια Φύγαμε… για να γνωρίσουμε από κοντά τις ομορφιές του τόπου μας!
Οικογένεια Φύγαμε… για να γνωρίσουμε τον πολιτισμό μας
και την Ελληνορθόδοξη ταυτότητά μας·
για να μάθουμε…
από πού ερχόμαστε και πού πηγαίνουμε…

Οικογένεια Φύγαμε… μόλις έφτασε ο πρώτος ταξιδιωτικός οδηγός για παιδιά!

Από 5 χρονών.

Μέρος των Εσόδων θα προσφερθούν στο Ίδρυμα Απόρων και Ορφανών παιδιών ”Ο Άγιος Λουκάς, ο ιατρός!”









 

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2024

"Τη Υπερμάχω" ενσωματωμένο στη ''Συμφωνία της Λεβεντιάς'' του Μανώλη Καλομοίρη

ΝΕΚΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Ο Ακάθιστος Ύμνος (το "Τη Υπερμάχω") ενσωματώθηκε στη ''Συμφωνία της Λεβεντιάς'' από τον Μανώλη Καλομοίρη, έργο 21, στο τέταρτο μέρος, με την ονομασία "Tα Nικητήρια"!
 

 

Μανώλης Καλομοίρης

Βικιπαίδεια

Ο Μανώλης Καλομοίρης (14 Δεκεμβρίου 1883 – 3 Απριλίου 1962) ήταν Έλληνας μουσικοσυνθέτης και μουσικοπαιδαγωγός.

Ο μουσικός γλωσσοπλάστης της νεότερης Ελλάδας, όπως χαρακτηρίστηκε, υπήρξε η επιβλητικότερη μορφή της Εθνικής Μουσικής Σχολής. Η μουσική του δημιουργία, αν και πνευματικό τέκνο του βαγκνερικού μουσικού δράματος και της ρωσικής εθνικής «σχολής των Πέντε», είναι δημιουργία βαθύτατα προσωπική, θεμελιωμένη κυρίως επάνω στο δημοτικό τραγούδι. Συνέθεσε πολλά έργα, μεταξύ αυτών πέντε όπερες, τρεις συμφωνίες, ένα κοντσέρτο για πιάνο, κύκλους τραγουδιών για φωνή και ορχήστρα ή για φωνή και πιάνο, έργα για πιάνο, μουσική δωματίου, χορωδιακά, καθώς και έργα για παιδιά. Υπήρξε ακόμη συγγραφέας παιδαγωγικών βιβλίων για τη θεωρία της μουσικής.

Βιογραφικό σημείωμα

Γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1883 και ήταν γιος του φιλόλογου και φαρμακοποιού Γιάννη Καλομοίρη από τη Σάμο. Σε νεαρή ηλικία βρέθηκε στην Αθήνα, όπου μαζί με τις γυμνασιακές του σπουδές ξεκίνησε και συστηματικές σπουδές στο πιάνο. Το 1899 τον βρίσκει στην Κωνσταντινούπολη, όπου τελειώνει το γυμνάσιο. Μετά από μια μικρή σύγκρουση με την οικογένειά του (η μητέρα του τον προόριζε για γιατρό) φεύγει για τη Βιέννη όπου σπουδάζει πιάνο και ανώτερα θεωρητικά. 

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του και τον γάμο του με τη Χαρίκλεια Παπαμόσχου πηγαίνει στο Χάρκοβο της Ρωσίας (1906-1910) όπου διδάσκει για ένα χρονικό διάστημα μέχρι να πάρει την απόφαση να εγκατασταθεί για πάντα στην Ελλάδα το 1910. Ερχόμενος στην Ελλάδα διορίζεται καθηγητής πιάνου και ανώτερων θεωρητικών στο Ωδείο Αθηνών. Σκοπός του ήταν η δημιουργία μιας «εθνικής σχολής» στα πρότυπα ανάλογων κινημάτων από άλλες χώρες, η οποία θα συνδύαζε τον γερμανικό ρομαντισμό με ελληνικά μοτίβα. 

Παράλληλα, κατηγορούσε την Επτανησιακή Σχολή για «ιταλισμό» και για μη χρήση ελληνικών θεμάτων, δημιουργώντας ρήξη μεταξύ των εκπροσώπων των δύο «στρατοπέδων». Ακολούθησε μια πλούσια μουσική δημιουργία, όπου ο Καλομοίρης αντλεί έμπνευση από τη δημοτική νεοελληνική ποίηση κυρίως του Κωστή Παλαμά. Το 1919 ιδρύει το «Ελληνικό Ωδείο», το οποίο διεύθυνε μέχρι το 1926, οπότε και ιδρύει το «Εθνικό Ωδείο», το οποίο διηύθυνε ως το 1948. Επίσης το 1919 διορίστηκε γενικός επιθεωρητής, αρχιμουσικός, σε όλες τις στρατιωτικές μπάντες Αθηνών. Έκτοτε, παράλληλα με τη συνθετική του εργασία, ανέπτυξε ένα τεράστιο παιδαγωγικό έργο, σφραγίζοντας κάθε πτυχή της μουσικής ζωής του τόπου. Το 1945 εκλέχθηκε μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Εκτός των άλλων τιμήθηκε και με το Εθνικό Αριστείο Γραμμάτων και Τεχνών (1919) αλλά και με πολλά ελληνικά παράσημα.

Ο Μανώλης Καλομοίρης ήταν ανάμεσα στις μορφές που προσδιόρισαν την πολιτιστική φυσιογνωμία της Ελλάδας κατά το πρώτο μισό του 20ού αιώνα. Πέθανε στην Αθήνα στις 3 Απριλίου του 1962, σε ηλικία 79 ετών. Την Τετάρτη 4 Απριλίου κηδεύτηκε δημοσία δαπάνη, με τιμές που άρμοζαν στο μέγεθος και στην προσφορά του. Η νεκρώσιμη ακολουθία εψάλη στον Μητροπολιτικό Ναό και την παρακολούθησε πλήθος κόσμου. (...)


«Συμφωνία της λεβεντιάς» (Ηχογραφήσεις: 1981 Φιδετζής/Φιλαρμονική Σόφιας, 1983 Καρύδης/Ορχήστρα Αυστριακής Ραδιοφωνίας) (γράφτηκε από το καλοκαίρι του 1918 ως το καλοκαίρι του 1920. Ο συνθέτης συνέλαβε τις πρώτες θεματικές εμπνεύσεις της συμφωνίας αυτής στα βουνά και τους κάμπους της Μακεδονίας και θέλησε να αποδώσει μουσικά τη συγκίνηση που ένοιωσε μπρος στην Ελληνική Λεβεντιά, σε όλες της τις εκδηλώσεις, στη χαρά της ζωής, στον πόλεμο, στο χορό, στην αγάπη, στο θάνατο.) 

«Το Α΄ μέρος "Ηρωικά και Παθητικά" προσπαθεί να τραγουδήσει την ορμή της νιότης και τη χαρά του πάθους και της νίκης.

Το Β΄ μέρος "Το κοιμητήρι στη βουνοπλαγιά" έχει γραφτεί επάνω στο ακόλουθο πεζό ποίημα: 

Πέρα στη βουνοπλαγιά βαθειά κοιμούνται τα παλληκάρια.
Τα νύχτια πουλιά πικρά τα μοιρολογάνε.
Καντήλια τους τ’ αστέρια και νανούρισμά τους το δροσερό αεράκι,
Όμως επάνω τους η Δόξα αιώνιο στεφάνι πλέκει...
Πέρα στη βουνοπλαγιά βαρειά κοιμούνται τα παλληκάρια.

Με αυτό, ήθελε να μεταδώσει τη συγκίνηση που ένοιωσε ο συνθέτης, περνώντας μια νυχτιά από ένα απέριττο στρατιωτικό κοιμητήρι σε μια βουνοπλαγιά, κάπου κοντά στο Σκρα του μακεδονικού μετώπου του 1918. 

Το Γ΄ μέρος "Σκέρτσο-γλέντι" προσπαθεί να δώσει την εικόνα μιας γιορτής των παλληκαριών, αλλά που έχει μέσα κάπου κάπου και τον καημό και τη μοιρολατρεία τους.

Τούτ’ η γης που την πατούμε, όλοι μέσα θε να μπούμε. 

Το Δ΄ μέρος τα «Νικητήρια» βασίζεται επάνω στο γνωστό βυζαντινό ύμνο «Τη Υπερμάχω Στρατηγώ τα Νικητήρια» μαζί με τον οποίον πλέκεται συμφωνικά το ηρωικό θέμα του πρώτου μέρους. 

Στον Κωστή Παλαμά τη Συμφωνία αυτή αφιερώνω.» [σημείωμα του συνθέτη]

Δείτε επίσης

Χρήστου Λεοντή - Ακάθιστος Ύμνος

Ένας αγνωστικιστής για την Παναγία
Έντγκαρ Άλλαν Πόε: "Ύμνος στην Θεοτόκο"
Η Παναγία και οι αλλόθρησκοι
Τα "Δάκρυα της Παναγίας", σχέδια αυτοκτονίας & πώς κάνουν εμπόριο οι Αγιορείτες
"Ανέκδοτα" με την Παναγία

Ραπ προσευχή προς την Παναγία   

Οι Χαιρετισμοί της Παναγίας
Ερμηνεία των Χαιρετισμών

π. Δ. Μπόκος, Χαῖρε, Νύμφη ἀνύμφευτε (α): Το σφραγισμένο βιβλίο
Χαῖρε, Νύμφη ἀνύμφευτε (β): Ο θεόγραφος τόμος
Χαιρετισμοί σε χρόνους μαύρης σκλαβιάς
Ο καθρέφτης και η Παναγία...
Ας γλυκάνουμε το νου και την καρδιά μας, μιλώντας για (και με) την Παναγία μας...
Παναγία η Αθηνιώτισσα, ο Παρθενώνας, ο χριστιανικός ναός και μεγαλο προσκύνημα της Αθήνας!... 

Μαμά για Σπίτι: ένα ιστολόγιο που αξίζει να γνωρίσουμε!

  Μια πρόσκληση για επίσκεψη και περιήγηση εδώ παρακαλώ: https://mamagiaspiti.gr/   "Είμαι η Κατερίνα, μαμά, σύζυγος, δικ...