Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023

Θεόδωρος Ρηγινιώτης: «Η αλλαγή θα έρθει μέσα από τον ίδιο το λαό»

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ «ΝΙΚΗ»

«ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΣ ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΜΑΤΟΚΡΑΤΙΑΣ»

Αθηνά Πετρακάκη

Ρέθεμνος

 Ο γνωστός και αγαπητός Ρεθεμνιώτης θεολόγος Θεόδωρος Ρηγινιώτης [σ.σ.: διαχειριστής του ιστολογίου μας], δηλώνει παρών στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές και διεκδικεί την ψήφο των συμπολιτών μας, υπό τη σημαία του Δημοκρατικού Πατριωτικού Κινήματος ΝΙΚΗ, που «πρεσβεύει τη δημιουργία μιας ελεύθερης, ευνομούμενης, σεβαστής και οργανωμένης χώρας, οι κάτοικοι της οποίας θα αισθάνονται ασφαλείς, αξιοπρεπείς και περήφανοι για την πατρίδα τους» όπως ο ίδιος σημειώνει. Ο κ. Ρηγινιώτης αναφέρεται στις διαφορές της Νίκης από τα άλλα κόμματα, ενώ υπογραμμίζει ότι η παρουσία του Κινήματος είναι απαραίτητη γιατί πλέον υπάρχει η επιλογή να μην χρειάζεται να ψηφίσουμε με βαριά καρδιά το «μικρότερο κακό»…

  • Εδώ και τρία χρόνια έχει δημιουργηθεί ένα νέο κόμμα, το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα ΝΙΚΗ. Τι πρεσβεύει η ΝΙΚΗ και σε τι διαφέρει από τα άλλα κόμματα;

«Η ΝΙΚΗ πρεσβεύει τη δημιουργία μιας ελεύθερης, ευνομούμενης, σεβαστής και οργανωμένης χώρας, οι κάτοικοι της οποίας θα αισθάνονται ασφαλείς, αξιοπρεπείς και περήφανοι για την πατρίδα τους. Θα εργάζονται και θα ευημερούν, αντί να νιώθουν ότι οι κόποι τους είναι μάταιοι, γιατί το ίδιο το κράτος συχνά τους εμποδίζει να ευημερήσουν.

Μια χώρα, που θα αγκαλιάζει τα παιδιά της και θα αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τις ικανότητές τους, αντί να τα απογοητεύει και να τα διώχνει, όπως δυστυχώς κάνει σήμερα. Και θα αξιοποιεί επίσης τον φυσικό της πλούτο για το κοινό καλό, αντί να τον εκχωρεί σε ξένους με διάφορες προφάσεις ή να τον ιδιοποιούνται και να τον καρπώνονται οι επιτήδειοι.

Πρεσβεύει επίσης την πνευματική αναγέννηση του ελληνικού λαού, κυρίως μέσα από τον δικό μας πολιτισμό και τις αξίες που μεταφέρει ανά τους αιώνες (αξίες ηθικές, αλλά και κοινωνικές, ακόμη και καλλιτεχνικές), πράγμα που θα μας βοηθήσει να βρούμε τον δρόμο μας ως κοινωνία και να γιατρέψουμε τα ποικίλα τραύματά μας ως άνθρωποι.

Σε τι διαφέρει η ΝΙΚΗ από τα άλλα κόμματα; Εκτός από τις διαφορές σε επιμέρους θέσεις για διάφορα ζητήματα, που μπορεί να είναι άλλοτε μεγαλύτερες και άλλοτε μικρότερες, θα ήθελα να επισημάνω ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά της ΝΙΚΗΣ: (α) δεν έχει καθόλου στις τάξεις της παλιούς πολιτικούς ή επαγγελματίες πολιτικούς, ούτε ανθρώπους της διαπλοκής που κινούνται σε «γκρίζες» περιοχές, (β) δεν είναι το κόμμα ενός αρχηγού, αλλά μια συλλογική προσπάθεια, που περιλαμβάνει ανθρώπους από όλες τις κοινωνικές και επαγγελματικές τάξεις (από πανεπιστημιακούς μέχρι αγρότες και εργάτες) και όχι μόνον «αριστοκράτες» που εν πολλοίς δεν έχουν σχέση με την πραγματική ζωή του ελληνικού λαού, (γ) βασίζεται στα δύο στοιχεία που βοήθησαν το λαό μας διαχρονικά να μεγαλουργήσει και που σήμερα βλέπουμε να έχουν τεθεί στο περιθώριο: τη φιλοπατρία και την πίστη στο Χριστό, με υγιή τρόπο και όχι με φανατισμό, «συνθηματοποίηση» και πολιτική εκμετάλλευση».

  • Ποιοι είναι οι λόγοι που οδήγησαν στη δημιουργία του νέου κόμματος και γιατί πιστεύετε ότι η ΝΙΚΗ έχει θέση ανάμεσα στα κόμματα της Βουλής;

«Ο λόγος είναι ότι δεν βλέπουμε την πατρίδα μας να διοικείται από άξια και έντιμη ηγεσία. Όλοι οι τομείς της ζωής και της κοινωνίας πάσχουν. Ζούμε σε ένα «κράτος σκαντζόχοιρο», όπως το έχει χαρακτηρίσει εύστοχα ο πρόεδρος της ΝΙΚΗΣ Δημήτρης Νατσιός, εν ενεργεία δάσκαλος με δεκάδες άρθρα, ομιλίες και τηλεοπτικές εκπομπές για την παιδεία και την κοινωνία – ένα κράτος δηλαδή γεμάτο αγκάθια, που, σε όποιο σημείο κι αν το «αγγίξεις», πληγώνεσαι.

Ο ελληνικός λαός έχει απελπιστεί δικαιολογημένα και ζητάει επειγόντως αλλαγή του πολιτικού σκηνικού. Όμως η πείρα έχει δείξει ότι αυτή η αλλαγή θα έρθει μόνο μέσα από τον ίδιο το λαό, όχι από εξωτερικούς παράγοντες ή ομάδες που θα μας επιβληθούν άνωθεν και που κατά κανόνα υπηρετούν άλλα συμφέροντα. Γι’ αυτό κι εμείς συσπειρωθήκαμε και κινητοποιηθήκαμε, ως κομμάτι του ελληνικού λαού, ζητώντας την εντολή του για να βοηθήσουμε στην αλλαγή που όλοι ονειρευόμαστε, την αλλαγή που έχουν ανάγκη τόσο η πατρίδα μας, όσο και τα παιδιά μας. Αυτός είναι και ο λόγος που χαρακτηρίζουμε την προσπάθειά μας «κίνημα» και όχι κόμμα, παρότι φυσικά, για να συμμετάσχει στις εκλογές, λειτουργεί ως κόμμα».

  • Το πλήρες όνομα του νέου κόμματος, στο οποίο είστε υποψήφιος, περιλαμβάνει τις λέξεις Δημοκρατικό και Πατριωτικό Κίνημα. Τα άλλα κόμματα δεν θεωρείτε ότι είναι δημοκρατικά και πατριωτικά;

«Ας ρωτήσουμε τον μέσο Έλληνα πολίτη, εργαζόμενο, οικογενειάρχη, είτε είναι άνδρας είτε γυναίκα, αν θα χαρακτήριζε δημοκρατικά και πατριωτικά τα κόμματα που κυβερνούν την Ελλάδα εδώ και δεκαετίες... Κόμματα που θεσπίζουν νόμους, οι οποίοι εξουθενώνουν και εξευτελίζουν το λαό, και ψηφίζουν συμφωνίες που εκχωρούν τον εθνικό μας πλούτο και την ανεξαρτησία μας σε ξένους, ασφαλώς δεν μπορούν να χαρακτηριστούν πατριωτικά. Μάλλον κάποιος άλλος χαρακτηρισμός θα τους ταίριαζε.

Εξάλλου, κόμματα που ενεργούν αντίθετα προς το θέλημα του λαού, πώς μπορεί να θεωρηθούν δημοκρατικά; Η προηγούμενη κυβέρνηση έφτασε στο σημείο να καλέσει το λαό σε δημοψήφισμα και στη συνέχεια έπραξε ακριβώς εκείνα που ο λαός καταψήφισε. Η παρούσα κυβέρνηση πόσο έχει την έγκριση και την εκτίμηση του ελληνικού λαού για όσα κάνει;

Τώρα θα μου πείτε, πώς εκλέγονται αυτά τα κόμματα; Εκλέγονται λόγω της απελπισίας των Ελλήνων, οι οποίοι σε ποσοστό σχεδόν 50% δεν πηγαίνουν καν να ψηφίσουν, ενώ οι περισσότεροι από όσους έρχονται στις κάλπες ψηφίζουν με βαριά καρδιά το ένα κόμμα για να αποφύγουν το άλλο, προσπαθώντας να πέσουν στο «μικρότερο κακό»!

Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο η παρουσία της ΝΙΚΗΣ ήταν απαραίτητη. Τώρα δεν χρειάζεται να ψηφίσουμε το «μικρότερο κακό», γιατί έχουμε την επιλογή που τόσα χρόνια αναζητούσαμε. Οι θέσεις της ΝΙΚΗΣ είναι σοβαρές από πολιτική και κοινωνική άποψη και εμείς, τα στελέχη της ΝΙΚΗΣ, έχουμε την πρόθεση να τις υλοποιήσουμε, δίνοντας τον αγώνα μας, όσες θυσίες και προσωπικό κόστος κι αν χρειαστεί».

 

  • Ποιες είναι οι βασικές διαφορές σας από την «Ελληνική Λύση» του Κυριάκου Βελόπουλου που επίσης δηλώνει πατριωτικό κόμμα;

«Κατ’ αρχάς, δεν υπάρχει λόγος να μπούμε σε σύγκριση με κανένα συγκεκριμένο κόμμα, από εκείνα που κινούνται στην περιφέρεια του πολιτικού στίβου. Εμείς ως Κίνημα έχουμε τις θέσεις μας και ως πρόσωπα το ήθος μας, γνωστό στην τοπική κοινωνία όπου ζούμε, ανά την Ελλάδα, ήδη πριν ασχοληθούμε ενεργά με την πολιτική. Οπότε, κάθε συμπολίτης και συμπατριώτης μας μπορεί να κάνει την επιλογή του.

Επειδή όμως δεν θέλω να θεωρηθεί ότι αποφεύγω την ερώτηση, θα πω ότι, κατ’ αρχάς, την απάντηση την έχετε ήδη δώσει: όταν λέτε «το κόμμα του τάδε», αμέσως διαφοροποιούμαστε, γιατί η ΝΙΚΗ δεν είναι «κόμμα του Νατσιού», ούτε κανενός άλλου, ούτε κόμμα της δεξιάς ή της αριστεράς, παρά μόνον του ελληνικού λαού. Ο Δημήτρης Νατσιός είναι πρόεδρος, αλλά όχι αρχηγός του Κινήματός μας, η ηγετική ομάδα του οποίου, η «Ομαιχμία» (στην οποία έχω την τιμή να συμμετέχω), απαρτίζεται από πολλά πρόσωπα και διαθέτει δικλείδες ασφαλείας για την προσεκτική επιλογή τους.

Κατά τα άλλα, στον πολιτικό στίβο βλέπουμε κόμματα με αμφιλεγόμενους αρχηγούς ή στελέχη, με αμφιλεγόμενες (ή και σκοτεινές) πολιτικές καταβολές, με αμφιλεγόμενες ή ελλιπείς θέσεις, με αμφιλεγόμενη στάση απέναντι στην ορθόδοξη πίστη, με αμφιλεγόμενη σοβαρότητα… Αν εξετάσουμε το θέμα με προσοχή, θα διαπιστώσουμε ότι δεν έχουμε καμιά ουσιαστική ομοιότητα με όλα αυτά, έστω κι αν εμφανίζουν ορισμένες πατριωτικές απόψεις».

  • Ποιοι είναι οι στόχοι της ΝΙΚΗΣ και τι περιμένετε από τις επερχόμενες εκλογές;

«Ο άμεσος στόχος της ΝΙΚΗΣ είναι η είσοδος στη Βουλή, ώστε να εκπροσωπήσουμε τον ελληνικό λαό και να υποστηρίξουμε τα δίκαιά του. Ο απώτερος στόχος, για το μέλλον, είναι η διακυβέρνηση της χώρας μας. Αν ο λαός εγκρίνει την πρότασή μας, ας μας δώσει την εντολή, ώστε να πάρει ουσιαστικά ο ίδιος την τύχη του στα χέρια του – γιατί εμείς ερχόμαστε να εκπροσωπήσουμε με ειλικρίνεια, εντιμότητα και σοβαρότητα τον ίδιο τον λαό, από τον οποίο προερχόμαστε.

Ελπίζουμε ότι αυτά θα συμβούν, το καθένα στην ώρα του, γιατί βλέπουμε την ανταπόκριση των συμπατριωτών μας στην προσπάθειά μας. Και αυτή την ανταπόκριση ΔΕΝ θα την προδώσουμε».

  • Διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του κόμματος ότι «η ΝΙΚΗ έχει εντελώς αντίθετο τρόπο πολιτικής σκέψης και λειτουργίας από το γνωστό "μοντέλο" των προσωποκεντρικών κομμάτων, όπου ο κάθε αρχηγός, ως "μία αιχμή", μπορεί να φθαρεί, να στομώσει, να λυγίσει ή να σπάσει. Ο αντικειμενικός σκοπός της ΝΙΚΗΣ είναι μία ιερή υπόθεση που ξεπερνά την προσκόλληση στην ιδέα ενός πρόσκαιρου σωτήρα». Αυτό πρακτικά τί σημαίνει;

«Περί «αιχμών» και «Ομαιχμίας» απαντήσαμε παραπάνω. Ως αντικειμενικό σκοπό της ΝΙΚΗΣ έχουμε θέσει την «κατάργηση της κομματοκρατίας», δηλαδή την καθαίρεση του κατεστημένου της διαπλοκής, στο οποίο διεφθαρμένα πρόσωπα ή ομάδες, μέσω των κομμάτων, χρησιμοποιούν το κοινοβούλιο, την κυβέρνηση και το ίδιο το κράτος για να εξυπηρετούν το δικό τους προσωπικό και οικογενειακό συμφέρον ή το συμφέρον της «κλίκας» τους. Το κράτος πρέπει να είναι φίλος και βοηθός του πολίτη και όχι εχθρός και εκμεταλλευτής του».

  • Τι σας ώθησε ν’ ασχοληθείτε με τα κοινά και είστε υποψήφιος με τη ΝΙΚΗ και ποια είναι η ανταπόκριση που βρίσκετε στο Ρέθυμνο;

«Το ότι οι γονείς μου και η ευρύτερη οικογένειά μου (όπως και κάθε οικογένεια έντιμων βιοπαλαιστών, όπου Γης) προσπάθησαν να διδάξουν στα παιδιά τους να ενδιαφέρονται πρωτίστως για το κοινό καλό και όχι για το δικό τους προσωπικό συμφέρον. Να είμαστε ειλικρινείς, δίκαιοι, αλλά και ανυποχώρητοι στα πιστεύω μας. Αν το κατάφεραν ή όχι, θα το δείξει ο χρόνος. Πάντως τις ίδιες αξίες εντόπισα και στην Ιστορία του έθνους μας, στην παράδοσή μας, καθώς και στην ορθόδοξη πίστη μας, στη διδασκαλία του Χριστού και τους βίους των αγίων μας. Όταν λοιπόν γνώρισα τη ΝΙΚΗ, μελέτησα, έθεσα ερωτήματα και διαπίστωσα ότι πρόκειται για μια καθαρή προσπάθεια, που δίνει έντιμο και σοβαρό αγώνα γι’ αυτά που όλοι επιθυμούμε. Έτσι η συνείδησή μου μού επέβαλε να συμμετάσχω με όλες μου τις δυνάμεις.

Η ανταπόκριση που βρίσκω είναι συγκινητική. Δόξα τω Θεώ. Υπάρχει ελπίδα, αυτό θα πω μόνο. Ελπίδα για τον τόπο μας, για το μέλλον των παιδιών μας, για κάθε οικογένεια και κάθε άνθρωπο.

Τις θέσεις τις ΝΙΚΗΣ μπορεί να τις μελετήσει ο ενδιαφερόμενος στην ιστοσελίδα του Κινήματός μας, https://nikh.gr/

Συμπλήρωμα

Άρθρα του συγγραφέα, περί ΝΙΚΗΣ & άλλα

Παρεμβάσεις και άρθρα της ΝΙΚΗΣ στο Ρέθυμνο

Βασίλης Ταβουλάρης, «Το Σύμπλεγμα του Ιεχωβά» (συνέντευξη)

Θεόδωρος Ι. Ρηγινιώτης Ο Βασίλης Ταβουλάρης συνδυάζει στις ρίζες του Ρέθυμνο και Μάνη. Γεννημένος στην Αθήνα, εδώ και αρκετά χρόνια ζει και ...