Σάββατο 23 Μαρτίου 2024

Μία από τις αμέτρητες παρεμβάσεις της ΝΙΚΗΣ για την Υγεία

 

 

Θεόδωρος Ι. Ρηγινιώτης

Rethemnos.gr

Η Κρήτη έχει κινητοποιηθεί πολλές φορές για την κατάρρευση του αείμνηστου Εθνικού Συστήματος Υγείας. Και στην πόλη μας, το Ρέθυμνο, πραγματοποιήθηκε παλλαϊκό συλλαλητήριο με τη συμμετοχή αμέτρητων φορέων, και μάλιστα από όλη την Κρήτη. Συμμετείχε ολόψυχα και η ΝΙΚΗ.

Οφείλουμε όμως να παρατηρήσουμε ότι μόνο η αλλαγή πολιτικού σκηνικού στη χώρα μας μπορεί να φέρει αποτέλεσμα στη γενική κατάρρευση των πάντων, που έχει προκαλέσει το πολιτικό σύστημα που κυβερνά, με την εναλλαγή των συστημικών κομμάτων στην εξουσία, εξυπηρετώντας (ή μάλλον: υπηρετώντας) τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, ξένα και εγχώρια, σε βάρος του ελληνικού λαού. Η ευκαιρία χάθηκε στις εκλογές του 2023. Αλλά ο αγώνας συνεχίζεται. Έχει ο Θεός, να βρει το θάρρος ο λαός μας να κλείσει την πόρτα της Βουλής σ’ εκείνους που γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν αξίζουν την ψήφο του και να την ανοίξει σ’ εκείνους που όντως θα τον υπηρετήσουν.

Η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΙΚΗΣ έχει πραγματοποιήσει πολλές παρεμβάσεις για την κατάσταση του Συστήματος Υγείας. Κυρίως οι παρεμβάσεις αυτές έγιναν – τόσο στην ολομέλεια της Βουλής, όσο και στις αρμόδιες επιτροπές της – από τους βουλευτές μας Νικόλαο Παπαδόπουλο, Ασπασία Κουρουπάκη και Σπύρο Τσιρώνη. Μπορεί να τις αναζητήσει ο ενδιαφερόμενος ανάμεσα σε όλες τις παρεμβάσεις της κοινοβουλευτικής μας ομάδας στην ιστοσελίδα https://apantanikhs.blogspot.com.

Εδώ θα ήθελα να αναδημοσιεύσω το κείμενο μίας μόνον από τις πολλές παρεμβάσεις του βουλευτή Θεσσαλονίκης Νικολάου Παπαδόπουλου, ιατρού θωρακοκαρδιοχειρουργού. Έγινε στις 31 Οκτωβρίου 2023 στην επιτροπή κοινοβουλευτικού ελέγχου της Βουλής και δημοσιεύεται σε βίντεο εδώ.

Πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας «Εθνικό Δίκτυο Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας για την αντιμετώπιση ασθενών με Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια (ΜΑΦ ΑΕΕ)» (4η συνεδρίαση). Φυσικά όλα αυτά λέγονται σε ώτα μη ακουόντων. Αλλά ας ακούει ο Έλληνας πολίτης – και ας οπλιστεί με τα πολιτικά όπλα του, όσο είναι καιρός και κυρίως όταν έρθει ο καιρός.

Η ομιλία του βουλευτή της ΝΙΚΗΣ Ν. Παπαδόπουλου

Αξιότιμε κε Πρόεδρε, κε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Πραγματικά λυπάμαι που δεν μπορώ να χαρώ όταν συζητούμε τέτοια νομοσχέδια, που επί της αρχής είναι πολύ σπουδαία για τον πληθυσμό μας. Και γιατί δεν μπορώ να χαρώ; Γιατί πραγματικά, όπως οι προηγούμενοι συνάδελφοι ανέφεραν, υπάρχει φοβερή διάσταση της πραγματικότητας με τα νομοσχέδια που κατεβαίνουν.

Επιτρέψτε μου μία μικρή περιγραφή, να σας περιγράψω δύο τρεις εικόνες του Εθνικού μας Συστήματος Υγείας, που πραγματικά το ένα μετά το άλλο νοσοκομεία εκπέμπουν ΣΟΣ και πραγματικά καταρρέουν. Ειπώθηκε για το νοσοκομείο της Ξάνθης, της Έδεσσας, Γιαννιτσών, Ιεράπετρας, Βενιζέλειο, Ρέθυμνο, τα νοσοκομεία των νησιών… Στο δικό μας στο νοσοκομείο προχθές, στο νοσοκομείο Παπανικολάου, 25/10/23, αναφέρεται η διακοπή των τακτικών χειρουργείων, αφού αντί για 27 αναισθησιολόγοι που έπρεπε να το υπηρετούν, υπηρετούν μόνο 7, ενώ σοβαρά καρδιοχειρουργικά περιστατικά περιμένουν στη λίστα για δύο ολόκληρα χρόνια! Το 40% των χειρουργικών αιθουσών δεν λειτουργούν, ενώ στις λίστες των γενικών χειρουργείων υπάρχουν περιστατικά από τριετίας και πάνω!

Πείτε μου λοιπόν πώς μπορεί να λειτουργήσει μια τέτοια ΜΑΘ για τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια; Ντρέπεται κανείς και να το πει ότι μπορεί να λειτουργήσει με το υπάρχον προσωπικό.

Ο δε Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος χθες δήλωσε ότι στη Λακωνία, σε ολόκληρο το Νομό, δεν υπήρχε στις 26 του μηνός γραμμένος στις λίστες ούτε ένας Παθολόγος στην εφημερία και τις εφημερίες τις κάλυπταν γιατροί που υπηρετούν την Υπηρεσία Υπαίθρου.

Στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Κρήτης, εκεί που ο Υπουργός Υγείας είχε ξηλώσει τους Διοικητές, έβαλε ένα Διοικητή που ήταν και Διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής και Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας, τον έβαλε Διοικητή και δεν είχε ο άνθρωπος Παθολόγο γιατρό να στείλει (που του είπανε να στείλει γιατρό στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου) και έτσι από ευθιξία πήγε ο ίδιος να εφημερεύσει και την άλλη μέρα παραιτήθηκε!

Τρίτο περιστατικό: δεν είναι μόνο τα νοσοκομεία της περιφέρειας, φίλοι μου. Στη Νίκαια, που είπατε ότι θα γίνει αυτή η Μονάδα στη Νίκαια, στη Νίκαια το προηγούμενο Σαββατοκύριακο 28 του 29 του μηνός, δεν είχε Ακτινολόγο γιατρό και δεν λειτουργούσε – μετά από γενική εφημερία – αξονικός τομογράφος. Πώς θα λειτουργήσει μια τέτοια Μονάδα αν δεν έχει, που είναι βασική προϋπόθεση ο αξονικός τομογράφος; Αυτές οι μονάδες δεν θέλουν σοβαρό εξοπλισμό, αλλά οπωσδήποτε πρέπει να λειτουργεί ο αξονικός τομογράφος. Και δεν έχουμε γιατρούς να τον λειτουργήσουν!

Επίσης – πολύ σημαντικό αυτό – η Γενική Συνέλευση των ιατρών στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ότι από τις 13 Νοεμβρίου και μετά θα πρέπει να ανασταλεί στο σύνολο η λειτουργία του νοσοκομείου, γιατί καθίσταται επισφαλής για το κοινό, για τους Έλληνες πολίτες δηλαδή!

Επιτρέψτε μου να αναφερθώ και σ’ ένα φαινόμενο των μαζικών παραιτήσεων των συναδέλφων, είναι πολύ σημαντικό. Με ένα χτύπημα μπείτε στο «Διαύγεια» και θα δείτε τι έγινε το 2022. Σχεδόν όσοι συνταξιοδοτήθηκαν, τόσοι και παραιτήθηκαν: συνταξιοδοτήθηκαν 420 γιατροί και 400 παραιτήθηκαν, δηλαδή ίσοι παραιτούνται και συνταξιοδοτούνται! Στο 2023 αυτό θα είναι πολύ περισσότερο. Γιατί παραιτούνται, αγαπητοί, οι συνάδελφοι; Να σας πω εγώ τους λόγους:

  1. Εργασιακή εξόντωση. Δεν υπάρχουν τα ωράρια αυτά πουθενά, ούτε στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο ούτε στο Διεθνές Δίκαιο, δεν υπάρχουν αυτά τα ωράρια που υφίσταται ο Έλληνας γιατρός. Και τίθεται θέμα για την ασφάλεια των ασθενών.
  2. Η ετεροαπασχόληση, ένα άλλο πρόβλημα. Θυμάστε το νόμο «Γκάντα» και τα λοιπά, ο οποίος δεν επικράτησε, αλλά στην ουσία οι Διοικητές των νοσοκομείων τον εφαρμόζουν. Δηλαδή ο γυναικολόγος να πάει να δει ΩΡΛ περιστατικά. Ή στον κορωνοϊό, ψυχίατροι πήγανε σε μονάδες εντατικής θεραπείας να υπηρετήσουν.
  3. Και τρίτος λόγος είναι η μισθολογική εξαθλίωση. Είπαμε, 1.200€, δεν υπάρχουν επαγγελματικά κίνητρα. Ειλικρινά θέλω να δω πού το πάει αυτή η κυβέρνηση.

Να σας πω μόνο αυτό και κλείνω. Θυμάμαι ότι το 2021 ο Πρωθυπουργός στην Κρήτη ανήγγειλε – και εκεί νομίζω ότι το πάει το πράγμα – ανήγγειλε ότι από όλα τα νοσοκομεία της Κρήτης το νοσοκομείο του Ηρακλείου θα είναι το «κομβικό νοσοκομείο» και όλα τα άλλα νοσοκομεία θα λειτουργούν δορυφορικά, μάλλον κάπως τα είπε, «ακτίνες του κεντρικού νοσοκομείου».

Και έρχεται να συμπληρώσει μετά ο κύριος Πλεύρης, όταν αντικατέστησε τον κύριο Κικίλια, ότι όποια διαδικασία ιατρική δεν γίνεται στα δημόσια νοσοκομεία θα έρχονται λέει τα ιδιωτικά (και όχι ο ιδιώτης ο μεσαίος, μεγάλα ιδιωτικά funds, κολοσσοί δηλαδή του εξωτερικού) και θα αναπληρώνουν το Δημόσιο. Καταλαβαίνετε ότι δημόσιο χρήμα, σπαρταριστό, θα πηγαίνει στα funds αυτά. Και ξέρουμε, αγαπητοί μου, ποιοι έχουν συμφέροντα από αυτά τα funds, ποιες οικογένειες έχουν μπει μέσ’ στα funds αυτά, γι΄αυτό δεν είμαστε καθόλου αισιόδοξοι για την τύχη του ΕΣΥ και για την τύχη του Έλληνα Πολίτη.

Ευχαριστώ πολύ.

Η Μαύρη Τρίτη και 13 Απριλίου 1204: Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους «χριστιανούς»

του μακαριστού Πρωτοπρ. π. Γεωργίου Μεταλληνού (+2019), Ομότιμου Καθηγητή Θεολογικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών: Η Άλωση του 1204 και οι συνέπει...