Δευτέρα 12 Ιουλίου 2021

Θεσσαλονίκη: Το άγνωστο γκράφιτι του αγίου Παϊσίου & η ιστορία του

 


Φωτογραφίες: Γιάννης Παπανίκος/Intimenews
Voria.gr

Σε ένα μικρό στενό, από αυτά που περιβάλλουν την κεντρική πλατεία των Μετεώρων στην Πολίχνη της Θεσσαλονίκης, δεσπόζει ένα διαφορετικό από τα συνηθισμένα γκράφιτι, η επιβλητική μορφή του Αγίου Παϊσίου.

Το καλλιτέχνημα με το - αντιπροσωπευτικό - μελαγχολικό και σκεπτικό βλέμμα του Αγίου, βρίσκεται επί της ομώνυμης οδού Παϊσίου Ιερομονάχου για περίπου 14 χρόνια, ωστόσο λίγοι, εκτός των κατοίκων της περιοχής, γνώριζαν την ύπαρξή του.

Το γκράφιτι φιλοτεχνήθηκε από τον καλλιτέχνη του το 2005, απεικονίζοντας μόνον το πρόσωπο του γέροντα και δίπλα τη φράση «Πίστευε και μή, ερεύνα». Με τον καιρό, παιδιά και επίδοξοι γκραφιτάδες το μουτζούρωσαν και έτσι, πριν από περίπου έναν χρόνο, ο δημιουργός αποφάσισε να επέμβει ξανά.


Το γκράφιτι στην παλιά του μορφή/ Πηγή: Google Maps

Η φωτο από εδώ

Ένα πρωί της άνοιξης του 2018, οι κάτοικοι των Μετεώρων ξύπνησαν και είδαν ένα νέο αριστούργημα, με τη μορφή του Ιερομονάχου αυτή τη φορά να περιτριγυρίζεται από κήπο, ψωμί και σταφύλια.

Ο δημιουργός και το σκεπτικό του γκράφιτι

Η ιδέα του γκράφιτι γεννήθηκε ήδη από τα εφηβικά χρόνια του δημιουργού. Ο άσπρος τοίχος της οικοδομής έδινε στον νεαρό τότε Δημήτρη Ματσαρίδη το ερέθισμα να τον επιμεληθεί, να τον ομορφύνει. «Ο λόγος που έκανα τη μορφή του γέροντα είναι αποκλειστικά και μόνο η ονομασία της οδού» σημειώνει στην Voria.gr ο 37χρονος πλέον καλλιτέχνης, που φέρει το ψευδώνυμο Mad. Με το μικρόβιο της ζωγραφικής να έχει διεισδύσει μέσα του από την παιδική ηλικία, δεν άντεχε, όπως λέει ο ίδιος, να παίζει στη γειτονιά της περιοχής και να βλέπει τον τοίχο άδειο.

«Όταν πήγα να κάνω το γκράφιτι, βγήκε ο ιδιοκτήτης ενός καφέ παραδίπλα και μου φώναζε. "Μην μουτζουρώνεις τον τοίχο" έλεγε, "λερώνεις το ντουβάρι". Όταν του έδειξα το σχέδιο, ανακουφίστηκε. Μου έδωσε συγχαρητήρια και με άφησε να συνεχίσω. Έκανα την προσευχή μου κι εγώ και ξεκίνησα», διηγείται.

Όπως εξηγεί, ο λόγος που αποφάσισε να γράψει τη φράση «Πίστευε και μή, ερεύνα» στο αρχικό σχέδιο δεν απέχει πολύ από τα δικά του πιστεύω. «Είναι πολύ σωστή κουβέντα» υπογραμμίζει ο Δημήτρης, εκτιμώντας πως κάθετι πρέπει να το αναζητάμε.

Λίγα χρόνια αργότερα, βλέποντας τις μουτζούρες και τα συνθήματα δίπλα από το γκράφιτι, ο Δημήτρης ενοχλήθηκε. «Το βεβήλωσαν. Έσβησαν λέξεις από τη φράση. Σίγουρα δεν την έγραψα για να τσιγκλίσω κάποιον, είναι προσωπικά πιστεύω». Με το πέρασμα του χρόνου και την εμπειρία που κουβαλούσε πλέον στα χέρια του, αποφάσισε να το φιλοτεχνήσει εκ νέου.

«Ήθελα να κάνω ένα γρήγορο τοπίο» λέει ο ίδιος και εξηγεί το πλαίσιο στο οποίο ενέταξε τη μορφή του Αγίου. «Είχα ακούσει μία από τις πολλές ιστορίες του γέροντα. Κάποτε είχε πει ότι θα πέθαινε από την πείνα και τότε εμφανίστηκε μπροστά του μία γυναίκα. Του πρόσφερε ένα πάρα πολύ ωραίο ψωμί, αφράτο - αφράτο, και σταφύλια, με έντονο ροδοκόκκινο χρώμα. Στη συνέχεια ο Παΐσιος συνάντησε έναν άνθρωπο και τον φίλεψε με αυτά που του είχε δώσει εκείνη. Λίγο αργότερα, ο γέροντας αντιλήφθηκε ότι η μορφή της γυναίκας ήταν η Παναγία», αναφέρει ο Δημήτρης και εύχεται αυτή τη φορά να μην αλλοιώσουν το νέο του δημιούργημα.

 

Φωτο από εδώ

Λίγα λόγια για τον «Mad»

Ο Δημήτρης Ματσαρίδης ασχολήθηκε από μικρός με την τέχνη της τοιχογραφίας. Ξεκίνησε μαθαίνοντας ζωγραφική, πέρασε στο γκράφιτι, συνέχισε με τατουάζ, ωστόσο η πρώτη του αγάπη για τα σπρέι ήταν και αυτή που καθόρισε την πορεία του. Αυτοδίδακτος, με πολλές δουλειές στο ενεργητικό του, αποφάσισε να κάνει το χόμπι του επάγγελμα. «Εργάζομαι επαγγελματικά επάνω σε αυτή την τέχνη. Είτε σε μαγαζιά, είτε σε φεστιβάλ, είτε σε σπίτια, είτε σε εξωτερικούς χώρους». Βέβαια, δεν ξεχνάει την προσωπική ευχαρίστηση που του δίνει το άρωμα των χρωμάτων και το αποτέλεσμα της δημιουργίας. «Ξύνεται το χέρι μου, όταν έχω καιρό να καλλιτεχνήσω» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τον ρωτάω που αλλού υπάρχουν τα γκράφιτί του. «Σε όλη την Ελλάδα» μου απαντάει. «Ταξιδεύω αρκετά και όταν η μέρα μού χαμογελάει βγαίνω μόνος μου ή με την παρέα μου και αποτυπώνω τα συναισθήματά μου στον τοίχο. Έχω ζωγραφίσει με ό,τι μέσο υπάρχει, κάνω πίνακες, έχω κάνει και δύο εκθέσεις» συμπληρώνει. «Ίσως κάνω ακόμα μία σε λίγο καιρό».

Οι μορφές που δίνει στις τοιχογραφίες του είναι κυρίως ψυχεδελικές, ενώ αυτό που του αρέσει είναι να μπερδεύει τα τοπία και τις προσωπογραφίες. «Δεν θέλω να περάσω κάποιο συγκεκριμένο νόημα με τα έργα μου» τονίζει ο Δημήτρης και καταλήγει «αυτό που μου αρέσει είναι η φαντασία και αυτό αποτυπώνω».

Για περισσότερες δημιουργίες του Δημήτρη Ματσαρίδη/Mad μπορείτε να επισκεφθείτε τον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook εδώ και στο Instagram: @madimitris81

Δείτε επίσης 

 

Saint Paisios in the Youth Culture of Greece (photos + video) 

Το γκράφιτι του αγίου Παϊσίου στη Σάμο

Λυκόσχημος Αμνός (ραπ ιστορίες & ορθόδοξη κληρονομιά)

Άθεοι, αναζητητές, άγιοι & ερημίτες

Έμαθα, Άγιέ μου, ότι μυροβλίζεις....



Τι & πώς

Παρ όλη την απιστία μας, τη βρωμιά μας, την υποκρισία μας, Εσύ, Άγιε Γέροντα μας, Παΐσιε, δεν μας ξεχνάς.

Κάθε μέρα είσαι μαζί μας. Στέρεψε η προσευχή, έγινε κόμπος και δάκρυ. Το κομποσχοινι γλυστρά από τα χέρια.

Η Ορθοδοξία μας κατάντησε μια μάσκα και ένα εμβόλιο, Αντίδωρο σε απολύμανση και Θεία Κοινωνία με κουταλάκια πλαστικά.

Η Ελλάδα μας καταρρέει. Οι πολιτικοί μας την περιφρονούν. Ετοιμάζονται πάλι να τη διαμελίσουν. Τον απλό λαό του Θεού, που έχει μείνει μόνος και απροστάτευτος ποιος θα τον προστατεύσει; Έμαθα ότι μυροβλύζει η εικόνα Σου στον Πλακιά στο Ρέθυμνο της Κρήτης. Μας λες είμαι εδώ παιδιά μου. Δεν σας έχω αφήσει μόνους. Αμήν.

ΠΗΓΗ



*Πρόκειται για την εικόνα του Αγίου Παϊσίου που βρίσκεται στο ομώνυμο ναΰδριο στο Δαμνόνι Ρεθύμνης (άρχισε να μυροβλύζει τον Μάιο του 2021).

Προσκυνητής

Σημεία καιρών

*****

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΠΑΪΣΙΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ

Θεέ μου, μην εγκαταλείπεις τους δούλους Σου πού ζουν μακριά από την Εκκλησία, η αγάπη Σου να ενεργήσει και να τους φέρει όλους κοντά Σου. - Μνήσθητι Κύριε τους δούλους Σου που υποφέρουν από τον καρκίνο.
- Μνήσθητι Κύριε τους δούλους Σου που υποφέρουν από μικρά ή μεγάλα νοσήματα.
- Μνήσθητι Κύριε τους δούλους Σου που υποφέρουν από σωματικές αναπηρίες.
- Μνήσθητι Κύριε τους δούλους Σου που υποφέρουν από ψυχικές αναπηρίες.
- Μνήσθητι Κύριε τους άρχοντες (προέδρους, υπουργούς...) και βοήθησαν αυτούς να κυβερνούν χριστιανικά.
- Μνήσθητι Κύριε τα παιδιά πού προέρχονται από προβληματικές οικογένειες.
- Μνήσθητι Κύριε τίς προβληματικές οικογένειες και τους διαζευγμένους.
- Μνήσθητι Κύριε τα ορφανά όλου του κόσμου, όλους τους πονεμένους και τους αδικημένους στην ζωή, τους χήρους και τίς χήρες.
- Μνήσθητι Κύριε όλους τους φυλακισμένους, τους αναρχικούς, τους ναρκομανείς, τους Φονείς, τους κακοποιούς, τους κλέφτες, φώτισον και βοήθησον αυτούς να διορθωθούν.
- Μνήσθητι Κύριε όλους τους ξενιτεμένους.
- Μνήσθητι Κύριε όλους όσους ταξιδεύουν στην θάλασσα, στην ξηρά, στον αέρα και φύλαξον αυτούς.
- Μνήσθητι Κύριε την Εκκλησία μας, τους πατέρες (κληρικούς) της Εκκλησίας και τους πιστούς.
- Μνήσθητι Κύριε όλες τίς μοναστικές αδελφότητες, ανδρικές και γυναικείες, τους γέροντες και τίς γερόντισσες και όλες τίς αδελφότητες και τους αγιορείτες πατέρες.
- Μνήσθητι Κύριε τους δούλους Σου που είναι σε καιρό πολέμου.
- Μνήσθητι Κύριε τους δούλους Σου που καταδιώκονται στα βουνά και στους κάμπους.
- Μνήσθητι Κύριε τους δούλους Σου που είναι σαν κυνηγημένα πουλάκια.
- Μνήσθητι Κύριε τους δούλους Σου που άφησαν τα σπίτια τους και τις δουλειές τους και ταλαιπωρούνται.
- Μνήσθητι Κύριε τους φτωχούς, άστεγους και πρόσφυγες.
- Μνήσθητι Κύριε όλα τα έθνη, να τα έχεις στην αγκαλιά σου, να τα σκεπάζεις με την αγία Σου Σκέπη, να τα φυλάγεις από κάθε κακό και από τον πόλεμο. και την αγαπημένη μας Ελλάδα μέρα και νύκτα να την έχεις στην αγκαλιά σου, να την σκεπάζεις με την αγία Σου Σκέπη, να την φυλάγεις από κάθε κακό και από τον πόλεμο.
- Μνήσθητι Κύριε τίς ταλαιπωρημένες, εγκαταλελειμμένες, αδικημένες, δοκιμασμένες οικογένειες και δώσε πλούσια τα ελέη σου σ' αυτές.
- Μνήσθητι Κύριε τους δούλους σου που υποφέρουν από ψυχικά και σωματικά προβλήματα πάσης φύσεως.
- Μνήσθητι Κύριε τους δούλους σου που ζήτησαν τις προσευχές μας.

Τρεις σύγχρονοι άγιοι & οι Αφρικανικοί Λαοί

Από εδώ

Οι άγιοι Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης, Παΐσιος ο Αγιορείτης και Ιάκωβος της Εύβοιας είναι τρεις σύγχρονοι άγιοι της Ορθόδοξης Εκκλησίας, οι οποίοι έζησαν στην Ελλάδα τον 20ό αιώνα και «κοιμήθηκαν» (δηλ. έφυγαν από αυτή τη ζωή) μετά το 1990.

Και οι τρεις ήταν ορθόδοξοι μοναχοί, που έζησαν από την παιδική τους ηλικία με τον τρόπο ζωής που δίδαξαν ο Ιησούς Χριστός, οι απόστολοι και οι άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας και ο οποίος διατηρείται και εφαρμόζεται εδώ και 2000 χρόνια στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Αφιερώθηκαν στο Θεό μέσω του μοναχισμού – που είναι η τελειότερη μορφή χριστιανικής ζωής, μια προσπάθεια μίμησης της ζωής των αγγέλων, σύμφωνα με τα λόγια του Κυρίου για τη βασιλεία των ουρανών στο Ματθ. 22, 30: «εν γαρ τη αναστάσει ούτε γαμούσιν ούτε εκγαμίζονται, αλλ’ ως άγγελοι Θεού εν ουρανώ εισί», καθώς και άλλων θεμελιωδών διδασκαλιών του Κυρίου και των αποστόλων, όπως στα Ματθ. 19, στίχοι 10-12 και 21, Α΄ Κορινθίους 7, 32-35, ενώ βλ. και κατά Λουκάν ευαγγέλιο, τελ. στίχος του κεφ. 1 – και έφτασαν σε τέτοιο πνευματικό ύψος, ώστε γέμισαν από τη θεία χάρη και ζούσαν μέσα στο θείο Φως, το άκτιστο Φως.

Έμειναν πάντα φτωχοί σε χρήμα, αλλά πλούσιοι σε αγάπη, πίστη και τα άλλα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος (Πράξεις 3, 6-7, Α΄ Κορινθίους κεφ. 12, Γαλάτας κεφ. 5). Ενώ ακόμη ζούσαν εδώ στη γη, ο Θεός τους πρόσφερε συγκλονιστικά θαυματουργικά και προφητικά χαρίσματα, όμοια με εκείνα που διέθεταν οι απόστολοι και οι προφήτες (όπως έχει συμβεί και συμβαίνει σε αμέτρητους άλλους ορθόδοξους αγίους και αγίες όλων των εποχών) και χιλιάδες άνθρωποι από πολλές χώρες έλαβαν τις σοφές συμβουλές τους και ευλογήθηκαν μέσω των προσευχών τους. Ακόμη και μετά την κοίμησή τους έχουν συμβεί πολλά θαύματα και εμφανίσεις τους, διότι ο Θεός «δεν είναι Θεός νεκρών αλλά ζώντων» (Ματθ. 22, 32). 


Εδώ βλέπουμε μερικές φωτογραφίες με Αφρικανούς ορθόδοξους χριστιανούς (από το Καμερούν), που κρατούν την εικόνα των τριών αγίων, την Κυριακή των Αγίων Πάντων 2018, που εορτάζεται στην Ορθόδοξη Εκκλησία μία εβδομάδα μετά την Κυριακή της Πεντηκοστής και την εορτή του αγίου Πνεύματος. Οι τρεις άγιοι ασφαλώς ταιριάζουν απόλυτα στους λαούς της Αφρικής, όπως και σε κάθε άνθρωπο και κάθε λαό που ενδιαφέρεται για την πίστη και την αγάπη και δεν είναι άπληστος για χρήματα, σε κάθε άνθρωπο και κάθε λαό που επιθυμεί την ειρήνη και την ελευθερία που προσφέρει ο Ιησούς Χριστός και, αν και αντιμετωπίζει τις δυσκολίες της ζωής και το πολύμορφο κακό που επιτίθεται και πολεμά τους καλούς ανθρώπους, όμως ζητεί πρώτα απ’ όλα τη Βασιλεία των Ουρανών, εντός της οποίας δεν υπάρχουν φυλετικές ή άλλες διακρίσεις.

Πηγή φωτο: Στον Ορθόδοξο Αμπελώνα της Αφρικής

Συμπλήρωμα

Της αγίας Ευφημίας & Όλγας, των αγίων Σωφρόνιου (Σαχάρωφ) & Παϊσίου // Great Saints (& new Saints) on July 11 & 12 in the Orthodox Church!...

Το κοινό Πνεύμα στις διαθήκες των αγίων Παϊσίου και Πορφυρίου

Άγιος Παΐσιος: «Έτσι όπως κινείστε, πού να φθάσετε στο σηµείο να έχετε επικοινωνία µε τα ζώα, µε τα πουλιά!»

Η μαρτυρία του π. Ν. Λουδοβίκου (ενός από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες διανοητές) για τους Ορθοδόξους αγίους της εποχής μας

Αθηνά Σιδέρη († 5 Ιουνίου 2020)

Γιατί να θέλω να είμαι ορθόδοξος χριστιανός;

 

Μία από τις αμέτρητες παρεμβάσεις της ΝΙΚΗΣ για την Υγεία

    Θεόδωρος Ι. Ρηγινιώτης Rethemnos.gr Η Κρήτη έχει κινητοποιηθεί πολλές φορές για την κατάρρευση του αείμνηστου Εθνικού Συστήματος Υγείας...